Opsæt konverteringsmåling, før du begynder annoncering. Du bør faktisk altid huske tracking og jævnligt tjekke resultater (typisk via Google Analytics). Men det er især vigtigt, at der er styr på dette, inden du begynder at betale for annoncering. Hvordan vil du ellers måle effekten?

Konverteringsmåling er måske ikke det mest ophidsende ved marketing, men det er nok det vigtigste. Uden et formål og en rettesnor, der kan bevise effekten af annoncering (eller andre tiltag, der ikke har direkte omkostninger), hvordan ved du så, hvad der virker?

Når en ny kunde kontakter os her hos ADELHOU, så kigger vi på Google Analytics som det første. Altså, såfremt det (eller noget andet analyseværktøj) er opsat på hjemmesiden.

Derefter kigger vi på, hvad der reelt måles og trackes på, så vi får en idé om, hvad der er vigtigt for virksomheden. For en webshop er det i sagens natur typisk salg (altså tracking af ordrer og omsætning), mens det fleste andre hjemmesider måler på leads (fx udfyldte kontaktformularer eller tilmelding til et nyhedsbrev).

Alt for ofte – helt uhyggeligt tit – oplever vi dog, at der ikke måles på noget. Heller ikke selvom der køres aktive kampagner via både Google Ads og Meta Ads. Typisk har et andet bureau eller en „gratis Google specialist, der arbejder for Google“ endda været inde over tidligere.

Det overrasker os ikke engang længere, men nu ville vi alligevel bruge et øjeblik på at råbe vagt i gevær overfor denne uskik.

Hvad er konverteringsmåling?

Groft sagt er konverteringsmåling „bare“ en del af den basale Google Analytics-tracking, som alle med en hjemmeside eller webshop bør have. I hvert fald hvis formålet med at have denne hjemmeside eller webshop er at få flere kunder.

Konverteringsmåling via Google Analytics er typisk et godt udgangspunkt, da værktøjet er gratis og måler på tværs af alle trafikkilder. Som udgangspunkt måler Google Analytics på både trafikkilder, og de handlinger brugeren foretager, når de lander på din hjemmeside eller i din webshop.

Du skal dog fortælle Google Analytics, hvilke konverteringer, der betyder noget for dig.

Mål konverteringer i Google Analytics med Key events

Mål konverteringer i Google Analytics med Key events

Forskellen på „Events“ og „Key Events“ i Google Analytics

I den aktuelle Analytics, der hedder Google Analytics 4, men i daglig tale oftest blot GA4, bruges termerne „Events“ og „Key Events“. Det, der er vigtigst for dig at måle på, skal markeres som en „Key Event“.

For en webshop er det køb/ordrer, men hvis du har opsat enhanced ecommerce tracking (også kaldet „e-handel tracking“) vil alt vedrørende ordrer og omsætning tracking automatisk dér. Dog kan det så stadig være aktuelt med „Key Events“ til eksempelvis at måle nyhedsbrevtilmeldinger. Og ja, har du en webshop, er det altid en god idé at have et aktivt nyhedsbrev.

KLIK HER OG LÆS MERE OM VÆRDIEN AF NYHEDSBREVE >

Har du en hjemmeside, der gerne skal skaffe leads, som bliver til kunder, vil det typisk være kontaktpunkter, der betegnes som „Key Events“. En udfyldt og sendt kontaktformular samt klik på telefonnummer eller e-mailadresse. Nyhedsbrevtilmeldinger kan bestemt også være aktuelt for denne type hjemmesider.

Konverteringsmåling kan være mange ting, så du skal finde frem til, hvad der er vigtigt for dig.

Hvad skal der laves konverteringsmåling på?

Når vi tidligere har stødt på nye kunder, der ikke har opsat eller måler på konverteringsmål i Google Analytics, så spørger vi typisk ind til det. Især når de samtidig kører betalt annoncering.

Vores første spørgsmål er nemlig identisk med, hvad du altid bør overveje, før betalt annoncering påbegyndes:

  • Hvad er formålet med at annoncere?
  • Hvordan måles effekten?

Formålet er typisk, som allerede nævnt tidligere, enten at sælge noget direkte via en webshop eller at komme i kontakt med potentielle nye kunder (altså at skaffe leads).

Du skal derfor sikre dig, at du kan måle på fx. ordrer (optimalt via e-handel tracking), nyhedsbrevtilmeldinger, udfyldte kontaktformularer, og andre relevante kontaktpunkter på hjemmesiden.

Straks dette er opsat i GA4, kan du nemlig importere dine Google Analytics mål til Google Ads. Det kræver blot, at disse to værktøjer er koblet sammen, og dét bør de være, hvis du annoncerer.

Og ja, du kan også importere data fra e-handel tracking i Google Analytics, hvis du kører annoncering for en webshop.

Sådan kan Google Ads machine learning og AI bruge dine mål

Når du måler på konverteringer, kan du fodre Google Ads med disse data, hvilket giver dig mulighed for at udnytte Googles machine learning og AI til optimering af disse kampagner. Det betyder, du får kunstig intelligens til at sikre, dine annoncekroner bruges bedst muligt.

Dette er dog kun muligt, såfremt du fodrer Google Ads med disse data via konverteringsmåling. Ellers ved algoritmen jo ikke hvad den skal gå efter.

Har du en webshop, er det typisk oplagt at gå efter én af følgende tre optimeringsmetoder:

  • CPA = Cost per Action (hvor „action“ er en gennemført ordre)
  • Maximize conversions = Her beder du algoritmen om bare at høvle flest mulige salg ind
  • ROAS = Return on Ad Spend

Mens CPA kan fungere godt for mange webshops, hvor produktværdien er forholdsvis ens, eller hvor gennemsnitsordren ligger på et nogenlunde stabilt niveau, så har ROAS især også vundet indpas.

ROAS virker ikke altid ideelt i starten, men selve metoden er god. Med ROAS fortæller du Google Ads machine learning, hvor mange kroner du gerne skal have i omsætning per krone brugt til annoncering. Du kan f.eks. sige, at du skal tjene mindst 350 kr. i omsætning, hver gang der bruges 100 kr. på annoncering. Dette ville svare til en ROAS på 350%.

ROAS kan også bruges til lead-kampagner

Selvom ROAS ofte bruges til webshops, hvor man holder den reelle omsætning direkte op mod omkostningerne, er det også muligt at bruge ROAS til lead-kampagner.

Så ja, du kan også arbejde med ROAS, selvom du ikke har en webshop.

Det kræver blot, at du tilskriver dine konverteringsmål (dvs. dine „Key Events“ i GA4) en værdi. For nogle virksomheder kan et lead have en værdi på 50 kr., for andre er det 20.000 kr. Vi har selv arbejdet med kunder, der ligger i hver ende af dette spænd.

Spar penge på annoncering ved at måle konverteringer

Uanset om du bruger Google Ads, LInkedIn annoncering eller kører Meta annoncer på tværs af Facebook og Instagram, så husk at måle på konverteringer.

Der er mange penge at spare, da du reelt skyder med spredehagl non-stop, hvis ikke du måler på konverteringer. Ikke kun fordi selve algoritmen ikke ved, hvad formålet med at vise annoncer er. Du lander også i den uhensigtsmæssige situation, at selv når der rammes plet og en ordre eller et godt lead kommer ind, så ved algoritmen det ikke engang.

Det er med andre ord umuligt at udnytte den ekstremt potente machine learning og AI-superpower, der ligger indbygget i systemerne. Du kan derfor spare mange penge ved at have et udtalt formål med annoncering, og sikre at du kan måle, når der er succes.

„Hvorfor er Google eller Meta interesseret i, at jeg sparer penge?!“ tænker du måske. Og dér har du en god pointe, men det har Google og Meta også. For jo mere succes du har med din annoncering, des mere annoncerer du typisk. Og du fortæller sikkert også andre om, hvor godt det fungerer.

Omvendt, så kan du også hurtigt dømme både Google Ads og Meta ude, fordi der ikke kommer nogle ordrer. Men uden konverteringsmål, så har du ikke givet systemer nogen retning, og du ved ret beset heller ikke, om det har fungeret.

Data er guld, mavefornemmelser er fluff

Mange tror selv de ved, hvor deres ordrer eller kontakter kommer fra. I denne digitale verden er det dog data og ikke mavefornemmelser, der fører til succes. Mavefornemmelser er fluff. Selvom man aldrig skal ignorere sin intuition, så er data altid guld i dette tilfælde.

Sørg derfor altid for, at du har helt styr på al tracking og måling af din hjemmeside eller webshop, før du kaster penge efter annoncering.

Skal du bruge hjælp med at definere dit formål med annoncering eller opsætte mål i GA4, så tag kontakt til os her >

Marketingtips

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips til din markedsføring 3-6 gange årligt. 



Check din mailboks for bekræftelse af tilmeldingen!